Barion Pixel

A felfekvés megelőzése és kezelése

Kép1

A felfekvéses sebek (decubitusok) megjelenése nem kívánt szövődménye a tartósan ápolásra szoruló, fekvő betegek életének. Leggyakrabban az idősek körében jelentkezik, de a fiatalabb korosztályban is előfordulhat ilyen sebek kialakulása egyéb betegségek kezelése során.

Vannak olyan állapotok, melyekben különösen nagy az előfordulása, ilyen például az érzéskieséssel, keringésromlással, vizelet és széklettartási elégtelenséggel, szellemi hanyatlással, immobilitással és tartós fekvéssel járó esetekben.

Mi is a felfekvéses seb?

Azokon a helyeken, ahol tartós nyomásnak vagy rongálásnak van kitéve a bőr, ott előbb-utóbb helyi keringésdeficit jelentkezik, a szövetek véráramlása romlik, és a szövetek táplálása komoly hiányt szenved.

Ha ez hosszabb távon fennáll, olyan szövetkárosodás következik be, ami a felszínes bőrpírtől a teljes bőrelhalásig terjedhet.

Különböző kiterjedési formája van: lehet lokális károsodást okozó vagy mélyebb szöveteket érintő.

Ha a szövetelhalás már végleges, akkor a környezeti fertőzött váladék miatt tályog üregek képződhetnek. Ez vérmérgezés kiindulópontja lehet. Ezek a sebek már speciális sebészeti ellátást igényelnek.

Különösen azok a testtájékok kerülnek veszélybe, ahol a bőr közvetlen a csontokat fedi és nincs izompárna.

A hosszantartó fekvés során vannak olyan területek, amelyeken, ha nem történik megelőzési eljárás, biztosan kialakul a felfekvéses seb. Ilyen tipikus helyek a koponya hátsó felszíne, a lapockák, a keresztcsont, a térdek, a bokatájék és a láb sarok része.

Az ápoló először különböző nagyságú piros foltokat észlel ezeken a testrészeken, ezek megjelenése figyelmeztető jelnek tekintendő. Ezután felszínes hámhiány alakul ki. A súlyosabb esetekben ezután különböző mélységű szövetelhalás jelei mutatkoznak, mely a teljes elhalásig terjedhetnek. Ez fekete páncélszerű képződményként látszik.

Fontos, hogy a kialakult felfekvéses sebek kezelése lényegesen nagyobb erőfeszítést igényel, mint a felfekvések megelőzése! Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát.

Melyek a megelőzés alapelvei?

Azokon a helyeken, ahol várható a felfekvés megjelenése, gondoskodnunk kell a megfelelő nyomáscsökkentésről, a testrészek párnázásáról. 

Erre alkalmas eszközök az antidecubitus párnák, matracok és lepedők, melyek széles választékban kaphatók webáruházunkban a teljes matractól a speciális ülő párnákon át az ízületeket védő pneumatikus eszközökig. Természetesen a beszerzési árak jól tükrözik az eszközök minőségét is.

Antidecubitus matrac 2 l%C3%A9gkamr%C3%A1s GM
A GM Antidecubitus 2 légkamrás antidecubitus ülőpárna kerekesszékhez kifejlesztett ültető-rendszer, mely csökkenti a decubitus kialakulását. Az ülőpárna egy közös alapra helyezett több egymással összeköttetésben lévő, levegővel töltött, szilikongél tetejű, hőre lágyuló poliuretán cellákból áll. Fenntartja a vérkeringés normális állapotát, segít megelőzni a felfekvés kialakulását, a kialakult felfekvés kezelését. Stabilitást és biztonságérzetet nyújt használója számára. További részletek itt!

A megfelelő párnák használatán túl törekednünk kell a beteg forgatására, váltakozó pozicionálására is, így a nyomáspontok folyamatos váltásával a predilekciós helyek keringése javul.

Használhatunk keringésjavító bőrápolókat, olajokat is, melyekkel bekenve a bőrt az érintett felületek táplálása is javul.

Gondoljunk az érintett bőrfelületek tisztán és szárazon tartására is. A megfelelő betétek illetve pelenkák használata megakadályozhatja a fertőzött váladékok elkenődését.

A tartósan fekvő beteg számára különösen az éjszakai órák veszélyesek, amikor a hosszantartó, egy pozícióban történő fekvés jelenthet komoly aggodalmat.

A kialakult felfekvés kezelése már egy újabb fejezete a betegápolásnak.

dr. Szilassy Géza
rehabilitációs főorvos

Scroll to Top