Barion Pixel

A kenyér lelke és az egészség

Mi az összefüggés a kenyér és az egészséges táplálkozás között?

Kedvesek!

Aki már régebb óta ismer engem, különösen a barátok, rokonok, ismerősök tudják rólam, hogy vesszőparipám, kedvtelésem, felüdülésem, szenvedélyem az otthoni kenyérsütés. Ebbe szeretnék egy kis betekintést adni.

Nézzük honnan is indult!
Úgy 10 évvel ezelőtt a kezembe akadt egy Magyar Nemzet hétvégi melléklete, amelyben a cikkíró egy teljes oldalt szentelt annak, hogy ecsetelje a magyar pékáruk helyzetét, minőségét, egészségre gyakorolt hatásait………. Ennek az újságcikknek a tartalma teljesen fejbe kólintott, ugyanis elemezte, hogy az elfogyasztott pékárukkal visszük be szervezetünkbe a legtöbb adalékanyagot (ízfokozó, tömegnövelő, savanyúságot szabályozó anyag hozzáadott glutén), ami köztudottan nem az egészségünk megőrzését hivatott elősegíteni. A minél többet, minél gyorsabban elv szerint nem csak annyit adnak hozzá a különböző anyagokból amennyi szükséges, hanem az előírtnál jóval többet. Így találjuk szembe magunkat egy levegővel és egyéb anyagokkal telt léha kiflivel, zsömlével stb., ami a szervezetünk számára nem táplálék. Addig is különös gondot fordítottam a család egészséges táplálására, de ez újabb irányvonalat is mutatott a főzésen kívül.

Elkezdődött egy kis kutatómunka az otthoni kenyérsütés tudományáról. Az akkori trendnek megfelelően vásároltam egy kenyérsütő gépet, amibe csak beletettem a hozzávalókat (víz, liszt élesztő) és gyakorlatilag emberi kéz érintése nélkül dagasztott, kelesztett, és sütött. Így készítettem az első kenyereimet, élesztővel, ami nem tartalmazott semmilyen adalékot, de nem lassú érlelésű volt. Variáltam a liszteket, különböző magokat raktam bele, de a férjem azt mondta finom-finom, de ő a vastag ropogós kérgű kenyeret szereti. Próbáljak meg olyat sütni.

Hát ellen lehet állni egy férj kérésének?
Így újabb könyvgyűjtés, olvasás után léptem egyet a kenyérsütés készítésének létráján. Most már csak a dagasztást végezte a kenyérsütőgép, a formázást már én csináltam kézzel, és a sütés a sütőben egy vásárolt pizzakő lapon történt. Ez már ropogósabb héjú kenyeret adott. Továbbra is hajtott a tökéletes kenyér titkának megismerése, és már tudtam, hogy ezt csak igazi élő kovásszal lehet elérni. Még nem álltam készen erre a feladatra, így a következő állomás az öreg tésztával készített egyszerűbb változat volt. Ez átmenet az élesztő és a kovász között, egy éjszakai erjesztést követően, pici élesztő hozzáadásával már készülhet is a napi pékárú.
Ezen az állomáson az ember már érzi, hogy szerelmes lesz a kenyérsütésbe, de ez még nem minden.
4 évvel ezelőtt nyáron már végleg elhatároztam megcsinálom a saját kovászom. ( a kovász: víz, liszt, természetes élesztőgombák) Első próbálkozás, 3. nap meg se nyikkan, nem folytatódott tovább az erjedés hiába csináltam mindent a leírtak szerint. És ez még háromszor megismétlődött, hol hideg, hol túl meleg volt, hol ez, hol az. De, utána ………született egy olyan kovászom, amit azóta is életben tartok, és folyamatosan abból készülnek a kenyereim.

A létra legfelső foka a kovászos kenyér készítés, amikor bedagasztod a kenyér tésztáját, hajtogatod, pihenteted, formázod, lesed a buborékokat, már érzed a kezeden, hogy lágy vagy kemény, hogy pont jó, szeretgeted, szíved, lelked beleadod, mert ezáltal minden szeretetedet belegyúrod és akik ezt eszik megérzik. Még akkor is igaz ez, ha nem tökéletes, ha kicsit laposabb, ha formátlanabb, ha nem működött megfelelően a kovász. Ezt a tapasztalat mondatja velem.
Ha kipróbáljátok meglátjátok újra visszatér a zsíros és vajas, (hagymával, paprikával, paradicsommal) lekváros kenyér korszaka, mert olyan finom maga a kenyér, hogy ez elég élvezet.
És még nem beszéltem a lisztek milyenségéről, minőségéről, a sütőben és a kemencében történő sütésről………. és sok mindenről ami ezzel kapcsolatos, a téma kimeríthetetlen.

És hogy miért is egészséges többek között a kovásszal készült kenyér?

• A kovász egy prebiotikum. A hosszú, lassú kelesztés és a tejsavbaktériumok által termelt tejsav átalakítják a lisztet, így egy olyan kenyér készül amely nemcsak számunkra, hanem a bélben található mikrobák számára is táplálékul szolgál. A fermentáció során, a glutén szálak mintegy előemésztődnek, ezáltal sokkal könnyebb a szervezet számára feldolgozni.
A munkám során, sajnos évtizedes tapasztalat mondatja velem, egyre nő a a különböző bélproblémákkal, béldaganattal, glutén érzékenységgel küzdő emberek száma, ami részben visszavezethető a táplálkozásunkra is.

• nem tartalmaz adalékanyagokat, (csak víz, liszt, só)
• amíg a másik kenyérből 3 szeletet eszel meg, addig ebből beéred 1 szelettel
• teljes értékű táplálékul szolgál
• és nem utolsó sorban élvezetet , örömet okoz annak aki készíti és annak is a ki megeszi

A magyarok sok kenyeret fogyasztanak. Egy kicsit küldetésemnek is tekintem, egy kis prevenciónak az egészségmegőrzésben, hogy minél több emberrel megismertessem, hogy nem mindegy milyen kenyeret esznek. Ezért a nyíregyházi disznótoros fesztiválra a képen látható finomságokkal készültem, és akivel tehettem beszélgettem ennek a témának a fontosságáról.

Remélem sikerült felcsigázni az érdeklődéseteket, így kenyérsütésre fel a saját és családotok egészségéért!
Kérdezzetek oldalainkon bátran!

Öleléssel
a Szent Rita Gyógybolt csapata nevében Ilu

disznotoros fesztival edesanya szuletik 2
edesanya-szuletik-logo-1000

Előző posztok

Kérdésed van?

Küld el erre az email címre:

edesanyaszuletik@gmail.com

Szívesen válaszolunk! Köszönjük!

A Szent Rita gyógybolt csapata

edesanya-szuletik-logo-1000-white

10+1 dolog amire mindenképp
szükséged lesz a kilenc hónap alatt

Töltsd le az ingyenes listánkat, melynek biztosan hasznát fogod venni a várandóságod alatt!

10+1-mockup-2
edesanya-szuletik-logo-1000-white

©Édesanya Születik 2019 Minden jog fenntartva. | Free photos: pixabay.com, freepik.com|Weboldal készítés: MarketingSegéd

Scroll to Top