Barion Pixel

Az emberi láb statikája és funkciója

Az emberi láb betegségeivel foglalkozó szakemberek sokszor értetlenül állnak szembe azzal a kérdéssel: vajon miért van, hogy az emberek általában sokkal kevesebbet törődnek saját lábukkal, saját lábuk karbantartásával, mint gépkocsijuk futóművének gondozásával?? Ha már az autó furcsa kotyogó hangot hallat, vagy valami súrlódik, a fék nyikorog hamarosan szervízbe kerül.

De, ha testünk jelez pl.: rövid járás után nehézzé válik, vagy apró talpi görcsök jelentkeznek, fájdalmatlan sebek alakulnak ki, körmeink deformálódnak, a kis izületekben deformitások jelennek meg, igazában legyintünk és csak akkor kerülünk szakemberhez, ha a fájdalom már járásképtelenséget okoz.

Ne is beszéljünk a – bár kulturálisan esztétikus-, azonban funkcionálisan rendkívül romboló cipők tartós és folyamatos használatáról!

láb

Mégis érdemes néhány gondolatot elmondani!

Maga a járás, egy fantasztikusan csodálatos csak az emberi fajra jellemző képesség.
Ehhez a funkcióhoz kaptunk egy olyan lábazati struktúrát, melynek összeállítása a legbonyolultabb és legkáprázatosabb reneszánsz kupolacsarnokok felépítményével vetekszik. Több mint 26 különböző anatómiájú, kisebb-nagyobb csontocska egymásra épülésével jön létre az a hosszanti és haránt irányú boltozat, melyet erős szalagok kapcsolnak össze, a láb és a lábszár izomzata tart meg, a bőr alatti zsír és egyéb szövetek párnázzák ki, és a speciálisan vastag nagy teherbírású bőr borítja be. Így válnak együttesen alkalmassá az óriási igénybevétellel járó állás és járás elviselésére.

Az egészséges láb három ponton támaszkodik a talajon.
1. a sarok, 2. az első lábujjhoz csatlakozó lábközépcsont fejecse és 3. az ötödik lábujjhoz kapcsolódó lábközépcsont fejecse. Átvitt értelemben, amikor ki akarunk emelni egy témakörből egy adott gondolatot, hogy ez a „sarkalatos pontja” a témának, így mondhatjuk, hogy a lábunk talán egyik legfontosabb pontja a sarok tájéka.
Ha ebbe a szerkezetbe egy apró hiba csúszik, az egész egymást kiegészítő elemekből álló-felépítmény károsodik és megjelennek a kóros tünetek.

Melyek lehetnek ezek a tünetek?

A tünetek társulhatnak általános, szisztémás megbetegedésekhez, de lehet az a lábikó szerkezetében történő egyszerű változás kezdeti jele. Ha a lábon vagy a talpunkon fokozottabb bőr megvastagodások, vagy bőrkeményedések jelennek meg, fontos kezdeti tünete lehet a statikai problémának, de egyszerűen azt is jelezheti, hogy a cipőnk alkalmatlan a tartós használatra. Talpunk fáradékonysága, terhelhetőségének csökkenése, a nehéz láb tünetei és a fokozott igénybevétel során jelentkező fájdalom már figyelmeztető jelek.
Az sem mindegy, hol jelentkezik a fájdalom?
Lehet saroktáji kínzó jellegű, különösen járáskor, lehet a bokatájon, jelentkezhet az egész talpon különösen járáskor, az előláb magasságában vagy a lábujjakban is. Ekkor már érdemes a megfelelő szakemberhez fordulni.

A kezdeti tünetek fokozott terhelésre is megjelenhetnek. Nagyobb igénybevételt jelent, a hosszabb távú, terheléssel járó járás, vagy a fiatal felnőtt nők esetében a várandósság késői időszakában tapasztalt súlygyarapodás, különösen abban az esetben amikor már statikailag sérült szerkezetű lábnak kell viselnie a „kismamaság terheit”.  Felhívnám a figyelmet a túlzott magas sarkú, tűsarkú cipők tartós használatának kerülésére.
Az emberi test különlegesen megalkotott figura. Vázszerkezetünk, benne a gerincünk, csípőnk, alsó végtagunk és lábunk úgy alakult, hogy a mindennapi állással és járással együtt járó terhelést jól elviselje. Ha ebben az egymásra épült szerkezetben valahol hiba csúszik az egész szerkezet megborul. Ha a lábunk statikája megváltozik és ez tünetekkel jár előbb-utóbb megjelennek a térd, a csípő és a gerinc különböző jellegű panaszai is.
Többek között ezért is fontos foglalkozni lábunk egészségével, a korai probléma felismerésével.

A panaszok hátterében leggyakrabban egy közismert állapot áll, melyet a hétköznapokban lúdtalpnak hívunk. Ennek oka a hosszanti és haránt, vagy mindkét boltozat egészséges ívének megváltozása, süllyedése. Ilyenkor már érdemes szakorvoshoz fordulni, aki olyan szolgáltatóhoz irányíthat, ahol számítógép által vezérelt, egyedi méretvétel alapján egyénre szabott talpbetét készülhet, ami teljes mértékben alkalmas arra, hogy kompenzálja a panaszokat és segít a lábboltozat eredeti szerkezetének visszaállításában.

dr.Szilassy Géza
mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

edesanya-szuletik-logo-1000

Előző posztok

Kérdésed van?

Küld el erre az email címre:

edesanyaszuletik@gmail.com

Szívesen válaszolunk! Köszönjük!

A Szent Rita gyógybolt csapata

edesanya-szuletik-logo-1000-white

10+1 dolog amire mindenképp
szükséged lesz a kilenc hónap alatt

Töltsd le az ingyenes listánkat, melynek biztosan hasznát fogod venni a várandóságod alatt!

10+1-mockup-2
edesanya-szuletik-logo-1000-white

©Édesanya Születik 2019 Minden jog fenntartva. | Free photos: pixabay.com, freepik.com|Weboldal készítés: MarketingSegéd

Scroll to Top