Barion Pixel

Csípőszűrés ultrahanggal a későbbi gondok megelőzésére

csípőszűrés

Kíváncsi vagy mi is történik egy ultrahang vizsgálat során? Félsz, hogy káros lehet vagy fájdalommal jár a vizsgálat kisbabád számára? Olvass bele cikkünkbe és megtudod a választ!

Vannak olyan csecsemők, amelyek még éretlen csípővel jönnek a világra. A csípőszűrés alatt végzett ultrahangvizsgálat segít ennek korai észlelésében. Ha összehasonlítjuk magunkat a legközelebbi „rokonainkkal”, az emberszabású majmokkal, akkor egyértelmű különbségek fedezhetőek fel:

Másféleképpen rágunk és különbözik a járásunk. Valamint egy lényegesen nagyobb aggyal és viszonylag nagy koponyával rendelkezünk, kiváltképp csecsemőként. Hasonlóképpen vélekedik a müncheni egyetem gyermekortopédia osztályvezető főorvosa is, Dr. Christian Ziegler:

Ahhoz, hogy képesek legyünk kibújni a szülőcsatornán végül is éretlen csípővel kell megszületnünk. Ha számszerűsíteni kellene, hogy igazából mennyire fejletlen egy újszülött, akkor elmondhatjuk, hogy a csecsemők 30 százaléka kifejletlen csípőízülettel érkezik a világra. Tehát a felső combcsont feje még nem áll stabilan a csípőcsont vájulatában, ahogyan kellene. 

A gyerekek két százaléka küzd valamely csípőfejlődéssel kapcsolatos problémával

A legtöbb esetben magától megszűnik a probléma szülést követő első hetekben. De kb. 1 százaléknál megállapítható valamilyen csontfejlődési rendellenesség, vagy pedig a csont helytelen illeszkedése illetve deformitása. Egy további egy százaléknál pedig már súlyos problémáról beszélünk, amikor is a combcsont felső része kiugrik a csípőizületi árokból vagy már ki is ugrott. .- állítja dr. Ziegler.

csípőszűrés

Honnan ered a probléma?

A születést követően az ízület még csak egy elasztikus porcmasszából áll és a csontosodás csak ezt követően indul meg. Ha egy deformitás vagy helytelen illeszkedés kezeletlen marad – akkor konyhanyelven mondva – rossz helyen kötött meg a cement. Ennek persze komoly következményei lehetnek, melyek természetesen a rossz illeszkedés fokától függően a későbbiekben járhatnak fájdalommal, sánta járással és a csípőízület nem rendeltetésszerű működésével.

Ezért nagyon fontos,  a probléma a korai észlelése

Az első „csípőszűrés” vagy vizsgálat már a csecsemő osztályon megtörténik, de ez persze még csak egy előszűrés. Az első komolyabb vizsgálat 4-6 hét után történik ultrahangvizsgálattal. Ha korábban bármely szülő esetében valamely problémát észleltek csípőszűrést követően, azt érdemes jelezni a vizsgálatot végző ortopéd szakorvosnak. Hiszen ebben az esetben további vizsgálatokat írhat elő a szakorvos, a teljes bizonyosság érdekében. 

Jár-e fájdalommal az ultrahangos csípőszűrés?

A vizsgálat teljesen fájdalom és sugárzás mentes. Néha hallani még, hogy 1-2 szülő kételkedően viszonyul az ultrahang vizsgálatokhoz, de felesleges. Hiszen az ultrahang vizsgálat során semmilyen fajta káros sugárzás nem éri a kisbabát. A szűrés során a csecsemőket az oldalukra fektetik, majd ezt követően elvégzik a vizsgálatot. Tapasztalat szerint a csecsemők többségének ez ellen nincsen kifogása. Érdemes persze odafigyelni, hogy nyugalmi állapotban végezzék el a vizsgálatot, ez történhet közvetlenül pisilés után vagy akár szoptatást követően is.

Az úgynevezett Alfa szög nem szabad, hogy túl kicsi legyen

A vizsgálatot végző szakorvos  egy speciális paramétert figyel, ez az alfa szög. Ennek az értéknek a 12. héttel bezárólag 60 foknak kell lennie. Röviden és tömören ez a szög határozza meg a combcsont fejének és a csípőízületi ároknak a viszonyát. Minél alacsonyabb ez a szám, annál nagyobb az alapos gyanú a komolyabb csipőizületi rendellenességre. A kezelést vagy terápiát a csecsemő  ill. gyerek korán kívül  ez az érték is nagyban befolyásolja.

Mennyire biztos és megbízható az ultrahang a csípőszűrés esetén?

Az ultrahanggal végzett csípőszűrés kb. 30 évvel ezelőtt fejlesztették ki. Ma már számos országban  mindennapos  vizsgálatnak számít. A vizsgálatnak köszönhetően drasztikusan sikerült lecsökkenteni a veleszületett csípőizületi diszpláziához (rendellenes fejlődés) köthető operációk számát. Azonban sok helyen még, különösen a fejlődő országokban, megmaradtak a hagyományos „jól  bevált arany” módszernél, letapogatás és kopogtatás – a fizikális vizsgálatnál. Persze ha belegondolunk, hogy mennyi költséggel jár egy ilyen ultrahangos készülék működtetése , illetve a szakorvosok képzése, amivel a vizsgálat minősége magas színvonalon tartható, akkor beláthatjuk, hogy  a vizsgálat még sok országban  miért is elérhetetlen. Ugyanakkor elmondható, hogy ilyen speciális vizsgáló eszközzel közel 100 százalékos megbízhatósággal bármiféle  komoly rendellenesség megállapítható.

Alábbi cikkünket egy német szaklap cikke alapján állítottuk össze. Ha kíváncsi vagy az eredeti cikkre az alábbi linken megtalálod.

Forrás: https://www.baby-und-familie.de/Gesundheit/Hueftscreening-beugt-Spaetschaeden-vor-515975.html

Kapcsolódó cikkünk:

Scroll to Top