Barion Pixel

Omega-3 a baba egészséges fejlődéséért

Az omega 3 zsírsavak létfontosságú molekulák, mely az egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen. Az omega 3 zsírsavak biológiailag legaktívabb molekulái a DHA és az EPA, melyeket elsősorban tengeri forrásokból, mint például a tenger gyümölcseiből vagy algákból lehet kinyerni. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a várandós nők az USA-ban és más országokban csak kis mennyiségű halat fogyasztanak, tehát nem juttatnak be elegendő omega 3 zsírsavat, elsődlegesen a higany és egyéb szennyezőanyagok a magzatra kedvezőtlenül gyakorolt hatása miatt. Pedig az omega 3 zsírsavak megfelelő fogyasztása a várandósság idején nagyon fontos, hiszen kulcsfontosságú építőelemei a magzati agy és retina fejlődésének. Szintén fontos szerepet játszik a várandósság idejének meghatározásában és a szülés időszaka körüli depresszió megelőzésében.

A DHA és az EPA többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek az omega 3 zsírsavak közé tartoznak. Bizonyított, hogy mindkét molekula a szervezetre jótékony hatással bővelkedik, beleértve a magzat fejlődését a várandósság alatt. A terhesség második felében felgyorsul a magzati agy fejlődése és növekedése, és ennek a növekedésnek a mértéke rohamos marad a baba néhány éves koráig. Azért, hogy optimalizáljuk a terhesség kimenetelét és a magzat egészségét, tudományos megállapítások alapján várandós nőknek legalább 200 mg DHA-t ajánlott naponta fogyasztaniuk.

Mik az Omega-3 zsírsavak?

Létfontosságú lipidek melyeket az emberi szervezet nem tud saját maga előállítani, ezért táplálék vagy vitaminok által kell az anyagot a szervezetbe juttatni. Két meghatározó családja ezeknek a létfontosságú zsírsavaknak az omega-3 és az omega-6, melyek elengedhetetlenek az élettani funkciókhoz, mint az oxigén szállítás, energia elraktározás, sejtmembrán funkciók, illetve gyulladások csökkentése. Fontos azonban tudni, hogy kardiovaszkuláris megbetegedésekhez vezethez ha az omega 6 aránya az omega 3-hoz képest túl magas, éppen ezért lényeges hangsúlyozni a kiegyenlített táplálkozás fontosságát az omega 3 és omega 6 vitamin tekintetében. (1:2-1:5) Napjainkban az emberek nagy részének étrendjében magas az Omega-6 zsírsavak aránya az Omega-3-hoz viszonyítva: akár 20-30:1, vagy még magasabb.

Étrend javaslat az omega 3 megfelelő fogyasztásához

Az optimális magzati idegrendszerfejlődés különböző tápanyagoktól és vitaminoktól függhet, beleértve a DHA-t és ez EPA-t, melyekhez szervezetünk csak megfelelő táplálkozás során juthat. Ezeknek az omega-3 zsírsavaknak a leggazdagabb forrása a tengeri halak és halolaj táplálékkiegészítők. Várandós nőknek az ajánlott napi DHA mennyiség legalább 200mg naponta. Mivel a nagyobb, ragadozó halaknak, mint a cápa, kardhal, és királymakréla magas a higanytartalmuk, ezért ajánlatosabb a kisebb, rövid éltű halakat fogyasztani, mint a lazac, harcsa, szardínia, tonhal, vagy a rák. Éppen ezért, hetente csak kétszer javasolt halat fogyasztani várandósan, abból is csak az alacsony higanytartalmút, mivel a higany erős idegméregnek minősül, és veszélyt jelent a magzatra és egészséges fejlődésére.

Omega-3 zsírsavak hatása a magzatra és terhességre

Magzati fejlődés

Tudományos megfigyelések adatai arra utalnak, hogy az omega-3 zsírsavak fogyasztása várandósság alatt pozitív hatást gyakorol a kisbaba idegrendszerfejlődésére. Kutatók különböző méréseket alkalmaztak gyerekeknél, mint például általános fejlődési mérföldkövek, probléma megoldás, nyelvi fejlődés, hogy kiértékeljék az idegrendszerfejlődési eredményeket.
A gyerekek két csoportra voltak osztva, akiknek az anyukájuk szedett omega-3 zsírsavat a megfelelő mennyiségben a várandósság alatt, illetve akiknek nem szedett. A mérések kimutatták, hogy az első csoport tagjai, tehát az omega-3 zsírsavval megfelelően ellátott anyák gyermekeinek vizuális memóriája és verbális intelligenciája előrébb haladott volt.

Koraszülés

Egy amerikai tanulmány szerint a legnagyobb halálozást a csecsemők körében a koraszülés okozza a mai napig. A magas EPA tartalmú étrend elősegítheti a koraszülés megelőzését. Például a Feröer szigeteken élő anyukák újszülött gyermekei, akik köztudottan az átlagnál több tenger gyümölcseit illetve halat fogyasztanak, átlagosan 200-300 grammal nyomnak többet egy átlagos európai csecsemőhöz képest.

Depresszió és várandósság

A terhes kismamák körülbelül 1/5-e szenved valamilyen depressziós tünettel. A terhesség alatti vagy utáni depresszió befolyásolhatja az anyai kötődést illetve a kognitív fejlődését és a viselkedését a gyermeknek. Bizonyos kutatások rámutattak, hogy a hosszú láncú PUFA (többszörösen telítetlen omega3 és omega 6 zsírsavak) -nak a szedése csökkenti a depresszió tüneteit illetve a poszttraumás stressz kialakulását.

Összességében elmondhatjuk, hogy az omega-3 zsírsavak esszenciális jelentőséggel bírnak a magzat idegrendszeri fejlődésében illetve az édesanya egészségének megőrzésében, melyet tengeri halak illetve halolaj formájában juttathatunk be a szervezetbe.

 

Kérdésed van? 

Küld el erre az email címre: edesanyaszuletik@gmail.com

Szívesen válaszolunk! Köszönjük!

A Szent Rita gyógybolt csapata

edesanya-szuletik-logo-1000

Előző posztok

edesanya-szuletik-logo-1000-white

10+1 dolog amire mindenképp
szükséged lesz a kilenc hónap alatt

Töltsd le az ingyenes listánkat, melynek biztosan hasznát fogod venni a várandóságod alatt!

10+1-mockup-2
edesanya-szuletik-logo-1000-white

©Édesanya Születik 2019 Minden jog fenntartva. | Free photos: pixabay.com, freepik.com|Weboldal készítés: MarketingSegéd

Scroll to Top