Barion Pixel

Tanácsok, eszközök a szoptatáshoz, érdekességek a szoptatásról

szoptatás  Megszületett a várva várt kisbabád, szeretnéd minél tovább és jól szoptatni, hiszen tudod, hogy az anyatej a lehető legjobb és legideálisabb táplálék a számára.  Álmaidban sokszor magad elé vetítetted   ezt az idilli képet, de az fel sem merült benned, hogy ez küzdelmekkel is járhat. És hogy fájhat is, azt már végképp nem képzelted. Ez a kis jegyzet próbál segítséget adni, hogy túljuss ezeken a kezdeti nehézségeken és sokáig élvezd a babáddal együtt ezt az egész életre meghatározó semmihez sem hasonlítható intim együttlétet.

 Az első probléma amivel esetleg szembe találkozhatsz, a bimbó érzékenység, a bimbófájdalom szoptatáskor. Dédanyáink, nagymamáink ilyenről nem nagyon hallottak, mert ruháik olyan durvább szövésű anyagból készültek, ami megedzette a mellbimbójukat, mert a mellük minden lépésnél hozzásúrlódott a durva anyaghoz. Ma a pihe puha melltartók megkímélik a mellet a súrlódástól, így amikor elkezdődik a szoptatás, bizony előfordulhat a mellbimbó sérülése, berepedése amihez esetleg hozzájárulhat az is, hogy baba nincs jól mellre helyezve, vagy esetleg nem jó a szopási technikája. A sérülés megelőzésére vagy csökkentésére használhatod a HPA lanolin krémet. 

 

 

 

 

Miért jó ez Neked kedves édesanya?

A HPA lanolin 100% orvosi tisztaságú, nem tartalmaz adalékot, tartósítószert, parfümöt, és fontos információ, hogy nem tartalmaz vizet, ezért nem szaporodnak benne a kórokozók. Egyszóval ideális körülményeket hoz létre a nedves sebgyógyuláshoz, így a bimbósérülés hegesedés nélkül gyógyul. (fontos esztétikai szempont, aminek nem mellékesen a párod is örülni fog) Nem ajánlott olyan krém használata, amelyet szoptatás előtt le kell mosni.

Másik hasznos eszköz lehet a szoptatás segítésére a bimbóvédő.

Mikor használhatod ez a kicsi hasznos eszközt? 

Ha lapos, kicsit befelé forduló bimbód van, vagy gyenge, koraszülött a pici babád, lenőtt a kicsi nyelve, vagy piros gyulladt fájdalmas a mellbimbód. De mielőtt a bimbóvédő használata mellett döntenél ajánlott egy szoptatási tanácsadó véleményének kikérése.

És most nézzük milyen is a jó bimbóvédő: anyaga vékony, puha szilikon és felső széle pillangó alakú, hogy a baba orra az édesanya melléhez érjen és érezze csodás illatát. Fontos a megfelelő méret kiválasztása, a mellbimbó ne szoruljon és ne is lötyögjön benne, mert a baba akkor nem tud megfelelő vákuumot képezni. Általában a mini, vagy normál méret a megfelelő és felhelyezését segíti, ha előtte HPA lanolint használsz, mert akkor nem csúszkál, nem esik le.

 Egy kis érdekesség:

A minden dolgok kezdete (A születés kultúrtörténete Magyarországon XVI-XX század. Deáky Zita-Krász Lilla) című könyvben olvastam, hogy addig nem adták az anya mellére az újszülöttet, amíg meg nem keresztelték. Ezért a keresztelés időpontját igyekeztek minél hamarabbra hozni, ha mégis 2-3- napig nem volt meg a keresztelő, addig cukros vízzel, gyenge teával itatták az újszülöttet. Sokszor nehezen indult el a tej magától, ezért többféle módon próbáltak segíteni. Például tejindító szerekkel, többek között a máig ismert köménnyel. A legegyszerűbb mód azonban az volt, amikor a nagyobb gyermekkel, esetleg a férjjel, vagy a külön ezzel foglalkozó öreg fogatlan nőkkel kiszopatták a mellet. Sok esetben fejéssel is próbálkoztak.

 A mai módszerekről, a mellszívókról néhány szó.

Ha a mellszívó vásárlása mellett döntesz, néhány praktikus tanács a vásárláshoz.

  • legyen olyan működési fázisa is, amely kis erejű, gyors szívásokkal beindítja a tejleadó reflexet
  • a fejő fázis is állítható szíváserősséggel rendelkezzen
  • a szívótölcsér puha anyagú legyen, hogy szépen felfeküdjön a mellre
  • ha a mellbimbó az átlagosnál nagyobb, vagy nagyobb (90/C fölötti) a mellméret, szükség lehet nagyobb szívótölcsérre
  • és nem mellékes szempont, hogy az alkatrész utánpótlás is biztosítva legyen
  • a kézi mellszívó, könnyen kezelhető, táskában is hordható, nem kell hozzá áram, és olcsóbb
  • elektromos mellszívó ha rendszeresen fejni kell, hatékony szíváserővel bír, és van már power bankkal működő készülék is, hátránya hogy drágább
  • dupla elektromos mellszívó, a leghatékonyabb segítség, mert fele annyi idő alatt lehet vele lefejni a tejet, mintha egyes elektromost használnánk, tartósan lehet vele fenntartani az anyatejtermelést, beteg, kis súlyú, vagy iker babák esetén jó szolgálatot tesz

Most, ahogyan ezeket a sorokat írom, elöntenek az emlékek a gyerekeim szoptatásával kapcsolatban. Akkor én megkínlódtam amíg be nem állt a tejtermelődés, volt részem mellgyulladásban, fájdalomban, de csak azt tudom nektek mondani, hogy minden fájdalma, minden öröme és szépsége itt van 61 évesen is a szívemben. 

Értékeljük és legyünk büszkék erre a női kiváltságunkra, hogy testünkből tudjuk táplálni gyermekeinket a méhünkben hordott 9 hónap alatt és akinek megadatik utána is.

Öleléssel,

Ilu a Szent Rita Gyógybolt csapata nevében

edesanya-szuletik-logo-1000

Előző posztok

Kérdésed van?

Küld el erre az email címre:

edesanyaszuletik@gmail.com

Szívesen válaszolunk! Köszönjük!

A Szent Rita gyógybolt csapata

edesanya-szuletik-logo-1000-white

10+1 dolog amire mindenképp
szükséged lesz a kilenc hónap alatt

Töltsd le az ingyenes listánkat, melynek biztosan hasznát fogod venni a várandóságod alatt!

10+1-mockup-2
edesanya-szuletik-logo-1000-white

©Édesanya Születik 2019 Minden jog fenntartva. | Free photos: pixabay.com, freepik.com|Weboldal készítés: MarketingSegéd

Scroll to Top