Barion Pixel

A halolaj előnyei: 13 ok, amiért érdemes halolajat szedni

03 cikk cover2

A halolaj az egyik leggyakrabban fogyasztott étrend-kiegészítő. Gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek nagyon fontosak az egészségünk szempontjából.

De egyáltalán mi az a halolaj?

A halolaj a halszövetből kivont zsír vagy olaj. Általában olajos halakból származik, mint például a hering, a tonhal, a szardella vagy a makréla, de olykor más halak májából állítják elő, például a tőkehalmájolaj esetében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint heti 1-2 adag halétel fogyasztása az ideális. Ennek oka, hogy a halakban található omega-3 zsírsavak számos egészségügyi előnnyel járnak, például védelmet adnak számos betegség ellen.

salmon 1485014 640

Nem tudsz hetente halat enni?

Nem baj! Erre találták fel a halolaj étrendkiegészítőket!

A halolaj körülbelül 30%-át omega-3, míg a fennmaradó 70% -ot más zsírok alkotják, emellett általában tartalmaz némi A- és D-vitamint is.

Mik a halolaj előnyei? Íme 13 előny, amiért érdemes halolajat bevinni a szervezetünkbe.

1. Támogathatja a szív egészségét

A szívbetegség a vezető halálok világszerte. Tanulmányok azt mutatják, hogy a sok halat fogyasztó emberek korében sokkal alacsonyabb a szívbetegségek aránya. Kutatások bizonyítják, hogy a szívbetegségek több kockázati tényezője csökken a hal vagy a halolaj fogyasztásával.

A halolaj emelheti a „jó” HDL-koleszterin szintjét, képes csökkenteni a triglicerideket, még kis adagokban is segít csökkenteni a vérnyomást hipertóniásoknál, megakadályozhatja az artériák megkeményedését okozó plakkokat vagy csökkentheti a halálos aritmiás eseményeket veszélyeztetett embereknél (az aritmiák rendellenes szívritmusok, amelyek bizonyos esetekben szívrohamot okozhatnak).

2. Segíthet bizonyos mentális rendellenességek kezelésében

Az agyunk közel 60%-a zsírból áll, és ennek a zsírnak a nagy része omega-3 zsírsav, éppen ezért elengedhetetlen a normális agyműködéshez. Érdekes módon a kutatások szerint a halolaj-kiegészítők megakadályozhatják egyes mentális rendellenességek megjelenését vagy javíthatják azok tüneteit is.

3. Védelmet nyújthat a túlsúlyos embereknek

Az elhízás jelentősen megnövelheti más betegségek kockázatát, beleértve a szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegséget és a rákos megbetegedéseket. Ezzel szemben a halolaj-kiegészítők bevitele javíthatja az anyagcserét és a szívbetegségek kockázati tényezőit elhízott embereknél. Sőt, diétával vagy testmozgással kombinálva elősegíthetik a fogyást és segíthetnek csökkenteni a derék körfogatát.

4. Támogathatja a szem egészségét

Az agyunkhoz hasonlóan a szemünknek is szüksége van az omega-3 zsírokra. A bizonyítékok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akiknek a szervezete nem jut elegendő omega-3-hoz, nagyobb a szembetegségek kockázata. A hal fogyasztása egészen biztosan segíthet megelőzni a szembetegségeket, az azonban még nem világos, hogy a halolaj-kiegészítők is ugyanolyan hatásúak-e.

pill 316601 640 1

5. Csökkentheti a gyulladást

A krónikus gyulladás súlyos betegségekkel is jár, például elhízással, cukorbetegséggel, depresszióval és szívbetegségekkel. Mivel a halolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet ezek kezelésében. Sőt, a halolaj-kiegészítők jelentősen csökkenthetik az ízületi fájdalmakat, a merevséget és a reumás ízületi gyulladás tüneteit is.

6. Fenntarthatják a bőr egészségét

A bőrünk a legnagyobb szervünk a testünkben, emellett rengeteg omega-3 zsírsavat is tartalmaz. A bőrünk állapota életünk során folyamatosan romlik, különösen idős korban vagy ha túl sok napsütésnek van kitéve. A halolaj-kiegészítők segíthetnek az egészséges bőr fenntartásában.

7. Segítheti az anya és a magzat egészségét

Az omega-3 elengedhetetlen a magzat korai növekedéséhez és fejlődéséhez. Ezért fontos, hogy az anyák terhesség közben és szoptatás alatt elegendő omega-3-t juttassanak a szervezetükbe. A terhes és szoptató anyák halolaj fogyasztása hozzájárulhat a csecsemők szem-kéz koordinációjának fejlődéséhez és csökkentheti az allergia kockázatát.

8. Csökkentheti a májzsírt

Az elhízás miatt egyre gyakoribbak a májbetegségek is, különösen az alkoholmentes zsírmájbetegség, amelynek során zsír halmozódik fel a májban. A halolaj javíthatja a máj működését és csökkentheti a gyulladást, ezáltal a zsírmájbetegség tüneteit és a májban lévő zsírmennyiséget is.

9. Javíthatja a depresszió tüneteit

Egyes előrejelzések szerint a depresszió 2030-ra a második leggyakoribb betegséggé fog válni. Érdekes módon úgy tűnik, hogy a súlyos depresszióban szenvedő betegeknél alacsonyabb a vér omega-3 szintje. Tanulmányok azt mutatják, hogy a halolaj és az omega-3 kiegészítők szedése javíthatja a depresszió tüneteit.

capsule 1079838 640

10. Javíthatja a gyermekek figyelmét és hiperaktivitását

Mivel az omega-3 zsírok teszik ki az agy jelentős részét, az elegendő mennyiség bevitele fontos lehet a gyermekek viselkedési zavarainak megelőzésében. A halolaj-kiegészítők javíthatják a hiperaktivitást, a figyelmetlenséget, az impulzivitást és a magatartást a gyermekeknél. Ez igen előnyös lehet a tanulás és fejlődés szempontjából is.

11. Segíthet megelőzni a demencia tüneteit

Az életkor előrehaladtával az agy működése lelassul, és megnő az Alzheimer-kór kockázata. Akik életük során több halat fogyasztanak, azok idősebb korukban lassabb csökkentést tapasztalnak az agyuk működésében.

12. Javíthatja az asztma tüneteit és az allergia kockázatát

A csecsemőknél gyakran előfordulhat az asztma, amely légszomjat és duzzanatot okozhat a tüdőben. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a halolaj csökkentheti az asztma tüneteit, különösen a korai életkorban. Az anyák hal- vagy omega-3 bevitele 24–29%-kal csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát a gyermekeknél.

13. Javíthatja a csontok egészségét

Idős korban a csontok elkezdhetik elveszíteni az esszenciális ásványi anyagokat, aminek következtében nő a csonttörések valószínűsége. Ez olyan állapotokhoz vezethet, mint az oszteoporózis vagy az osteoarthritis. A magasabb omega-3 bevitel és vérszint mellett a csont ásványianyag-sűrűsége jobb lehet. Emellett a halolaj-kiegészítők csökkentik a csont lebontásának markereit, ami megakadályozhatja a csontbetegséget.

Kapszula helyett kanalas halolaj

96642620 910179656109885 6981789078488350720 o 1

Az AHS Natural Artic Omega-3 különleges termék, ami a világ egyik legkiemelkedőbb omega-3 étrend-kiegészítője. Az egészségre (és ezáltal általánosságban minden teljesítményre) gyakorolt jótékony hatása mellett az AHS olaj rendkívül pozitív hatással van a szervezet extrém terhelhetőségére. Pl.: sportolók, katonaság, rendőrség, orvosok, stb. esetében, de igaz ez menedzserek, CEO-k és egyéb szakmák esetében is. Az ajánlott napi fogyasztás átlagosan 6,5 ml (kb. egy fél evőkanál). Egy üveg AHS olaj 200 ml-t tartalmaz.

Forrás: Healthline

Scroll to Top