Barion Pixel

A tea előnyei: 10 ok, amiért a tea jót tesz neked

cikk

Stresszes napod volt a munkahelyen? Nyugtasd meg magad egy bögre kamillateával! Vagy inkább be vagy kicsit lassulva? Hajts fel egy kis zöld teát! Betegnek érzed magad? Enyhítsd a torokfájást egy kis teával és mézzel!

A különböző teafajták ​​egészségünkre gyakorolt előnyös hatásai évezredek óta ismertek. Ezekre ma már a modern tudománynak több bizonyítéka is van.

Íme 10 ok, amiért érdemes több teát fogyasztani!

1. Felpörgeti az anyagcserét

A fekete, az oolong és a zöld tea polifenoljai bizonyítottan növelik a kalóriafelhasználást és csökkentik a testzsír mennyiségét. Érdekes módon a tea valójában serkenti az egyik fajta zsírt: a barna zsírt. Ez metabolikusan aktívabb és több mitokondriumot tartalmaz, mint a fehér zsír, ami azt jelenti, hogy a barna zsír valóban kalóriákat égethet és javíthatja az anyagcserét. Vizsgálatok során kiderült, hogy akik napi 2-6 csésze zöld teát fogyasztottak 12 hétnél tovább, azoknak alacsonyabb volt a testzsírjuk és a testsúlyuk.

2. Gyulladáscsökkentő hatású

A gyulladások a cukorbetegségtől a kognitív hanyatlásig sok mindenért felelősek. Valójában szinte minden krónikus betegség kiváltója lehet. A teában található antioxidáns polifenolok erős gyulladáscsökkentők. Valójában a zöld teában található EGCG (epigallokatekin-gallát) 100-szor erősebb antioxidáns, mint a C-vitamin. Kutatások bizonyítják, hogy a tea előnyös lehet azoknak, akik gyulladásos bélbetegségben, valamint más gyulladás által kiváltott betegségekben szenvednek.

3. Csökkenti bizonyos krónikus betegségek kockázatát

Egy több mint 40 000 felnőtt vizsgálatával történt kutatás során kiderült, hogy a rendszeres teafogyasztás csökkenti a szívbetegségek, az agyvérzés és egyes rákos megbetegedések kockázatát. Valójában azoknál a résztvevőknél, akik naponta öt vagy több csésze zöld teát fogyasztottak, 16% -kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri halálozás kockázata azokhoz képest, akik kevesebb, mint egy csészét fogyasztottak naponta. A kutatók a zöld tea hipertóniával és elhízással szembeni védő hatását a benne található polifenoloknak tulajdonítják.

A népi hagyomány szerint a Megújulás teakeverékben lévő gyógynövények és illóolajok különleges összetétele által megújítja a szervezetet, így a méregtelenítés kiváló kiegészítője, másrészről pedig erősítően hat az ellenállóképességünkre, így a betegségek idején is jótékony szolgálatot tesz. Próbáld ki te is a Panarom Megújulás teakeveréket!

4. Javíthatja az inzulinérzékenységet

A zöld tea segíthet csökkenteni a cukorbetegség szövődményeit. A cukorbetegség világszerte kiemelkedő egészségügyi probléma: jelentős szövődményekkel, korai halálozással és rossz életminőséggel jár. A kutatások azt mutatják, hogy a tea javíthatja az inzulinérzékenységet, megvédheti a hasnyálmirigy sejtjeit a további károsodásoktól és csökkentheti a gyulladást. Mindez előnyös lehet a cukorbetegség kockázatának kitett vagy már azzal diagnosztizált betegek számára.

5. Jót tesz az agyadnak

A rendszeres teafogyasztás csökkentheti az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek kockázatát. Míg az Alzheimer-kór pontos okai még mindig nem tisztázottak, és nincs is rá gyógymód, a kutatások megerősítik, hogy a zöld és fekete tea fogyasztása javíthatja a kognitív működést a demenciában és az Alzheimer-kórban szenvedőknél. Emellett javíthatja a memóriát is és a figyelmet az időskori butulás megelőzése érdekében.

6. Segíthet a rák megelőzésében.

A zöld tea EGCG-je egy nagyon erős antioxidáns, amelynek igazi jelentősége a rák elleni küzdelemben rejlik. Laboratóriumi és állati kísérletek azt találták, hogy az EGCG csökkentheti az áttétet és javíthatja a mell, a tüdő, a vastagbél, a bőr és mások rákos megbetegedéseinek kimenetelét. Bár további emberi klinikai vizsgálatokra is szükség van még, azonban néhány hosszú távú megfigyelésen alapuló tanulmány során hasonló rákellenes előnyöket fedeztek fel. Például azoknak a japán nőknek, akik napi 10 vagy több csésze (egyenként 120 ml) zöld teát fogyasztottak, a rák kialakulása hét évig késett.

A népi hagyomány szerint a Zen teakeverékben lévő gyógynövények és illóolajok segíti a lelket megnyugtatni. Hozzájárulnak, hogy éjszakáink pihentetőek legyenek. Mindkettőre nagy szükségünk van ebben a rohanó világban. Próbáld ki te is a Panarom Zen teakeveréket!

7. Jót tesz a szádnak

Ugyebár nem minden üdítő tesz jót a szánknak (gondolok itt most főleg a cukros üdítőkre és gyümölcslevekre). A teák viszont valóban javíthatják a száj egészségét. A tea fluoridot tartalmaz, így serkentheti a szájban található baktériumok populációját. Ez csökkenti a fogínybetegségek kialakulását és a szájüregi rák kockázatát.

8. Fokozhatja a termékenységet

Egy 2018-as kutatás szerint a meddőséget nagyban befolyásolja az oxidatív stressz mértéke a reproduktív szövetekben. A teában található polifenolok gyulladáscsökkentő és erős antioxidáns hatásának köszönhetően a tea javíthatja a termékenységet mind a férfiak, mind a nők körében. A témában még további kutatásokra is szükség van, ám minden bizonnyal ígéretesnek tűnik ez az irány is.

9. Hidratáló hatású

Míg korábban azt gondolták, hogy a tea (és a kávé) elősegíti a kiszáradást azáltal, hogy vízhajtóként viselkedik, és a test több folyadékot veszít, a legújabb kutatások szerint akár napi hat-nyolc csésze tea ugyanolyan hidratáló, mint ugyanennyi mennyiségű víz.

10. Jót tesz az emésztésnek

A bélrendszer egészsége nem csak rostokon és probiotikumokon múlik. A kutatások azt mutatják, hogy a tea polifenoljai jótékonyan hatnak a bélbaktériumokra is. Ez pozitív egészségügyi hatásokhoz vezethet, például csökkent szénhidrát felszívódáshoz, javult vércukorszinthez és fogyáshoz.

Forrás: Mind Body Green

Scroll to Top