Barion Pixel

Az anyatej tárolásáról

bath milk 188844 960 720

Előző cikkünkben több érdekes régmúltból származó szokást, hiedelmet, érdekességet osztottunk meg veletek a szoptatásról.  Mai témánk kicsit gyakorlatiasabb, az anyataj tárolásával foglalkozik. Nem is tudja sokszor felfogni az az édesanya aki bővében van az anyatejnek, hogy milyen áldásban részesül. Ha valakinek  gazdagon adatott meg ez a babák számára legjobb táplálék, vagy valamilyen oknál fogva per pillanat nem szoptathatja a babáját,  korszerű termékek segítségével el is tárolhatja, lefagyaszthatja.

De mire is figyeljünk a tárolásnál?

  • Az anyatej fejése előtt a mellet szappanos vízzel , a kezeket szintén szappanos vízzel, vagy fertőtlenítővel meg kell mosni. Már lehetőség van egyből a steril anyatejtároló zacskó csatlakoztatására a mellszívóhoz, így minden értékes cseppet fel lehet fogni. A zacskót ¾-ig töltsük meg, hogy fagyasztáskor szabadon tágulhasson.
  • A lefejt tejet olyan adagokban tegyük el, amit egyszerre megeszik a baba.
  • Szobahőmérsékleten(23-25°C) a tárolási idő maximum 6 óra, hűtőszekrényben  folyamatos 4°C körül 3-4 nap, fagyasztóban -18°C hőmérsékletnél 6 hónap.
  • Fagyasztás után a lehető leglassabban olvasszuk fel, ne használjunk forró vizet vagy mikrohullámú sütőt.
  • A tárolt anyatej is rétegződik, ezért felhasználás előtt óvatosan rázzuk fel.
  • A felbontás után 12 órán belül használjuk fel.
  • A felmelegített tejet ne fagyasszuk újra, a fel nem használt melegítette anyatejet öntsük ki.

  És végezetül egy kis kitekintés az irodalom világába az anyaságról:

Rachel Billington: A dicső anyaság (részlet)

„….a nők anyáról leányra egy örökséget adnak tovább, mely messze valóságosabb, mint bármi a hagyományos férfiúi családfában. Minden nő érzi ezt, amikor visszatekint édesanyjára, vagy előretekint lányára. Kifejeződésre jut a gyakorlati gondoskodás mindennapi szintjén éppúgy, mint az érzelmi önkifejeződés és teljesség-tudat mélyebben húzódó szintjein. De, mindenekelőtt ez a szeretet tanítója ­– az első és legfontosabb tanító, melynek ténykedése nyomán szárba szökkenhet a szeretet.”

Scroll to Top